Woonbond stapt uit Nationale Prestatie Afspraken

Woonbond stapt uit Nationale Prestatie Afspraken

Bron: Woonbond

20 november 2024

Na maandenlange onderhandelingen houdt de minister vast aan een torenhoge huurverhoging. De Woonbond weigert om huurders de rekening van de wooncrisis te laten betalen.

Sinds het einde van de zomer onderhandelde de Woonbond maandenlang om nieuwe Nationale Prestatie Afspraken te maken. Deze onderhandelingen met het kabinet, de woningcorporaties en gemeenten zijn nu spaak gelopen. De minister wil de huurverhoging volgend jaar niet verlagen onder de 4,5%. De achterban van de Woonbond is bij de laatste ledenvergaderingen duidelijk geweest: een inflatievolgende huurstijging is meer dan genoeg, hoger is onacceptabel.

Opnieuw hoge huurverhoging is onbetaalbaar

Huurders kúnnen en wíllen niet opnieuw een forse huurverhoging hoger dan de inflatie betalen. Ze kunnen het niet betalen omdat de boodschappen en het dagelijks leven simpelweg te duur zijn geworden. Bovendien geniet lang niet iedereen van de gestegen CAO-lonen.

En bovendien oneerlijk voor huurders

Daarnaast willen huurders het niet betalen, omdat het niet rechtvaardig is dat het Rijk woningcorporaties –en daarmee huurders– aanslaat voor winstbelasting en belastingontwijking (de ‘ATAD’) terwijl huurders met hun maandelijkse huur volledig moeten opdraaien voor de maatschappelijke opgave van nieuwbouw en verduurzaming.

Huurders betalen voor maatschappelijk probleem

Woonbonddirecteur Zeno Winkels: ‘De woningnood is een maatschappelijk probleem, veroorzaakt door de overheid. Door corporaties jarenlang voor miljarden te belasten, zijn te hoge huurprijzen, te weinig nieuwbouw en een te groot tekort aan sociale huurwoningen de nieuwe werkelijkheid geworden. Het is onrechtvaardig als alleen sociale huurders voor de oplossing daarvan betalen.’

Politiek moet nu verkiezingsbeloften nakomen

Minister Keijzer besluit over de hoogte van de huurverhoging van sociale huurwoningen. Een Kamermeerderheid kan hier dus nog ingrijpen. Daarom heeft de Woonbond in een brief aan de Tweede Kamer opgeroepen tot een spoeddebat hierover.

De PVV beloofde huurverlaging. NSC en BBB gingen prat op bestaanszekerheid. Dit is het moment om aan miljoenen huurders te tonen dat dit geen loze beloftes zijn.

Deel dit bericht