Ruim 900 Leidse woningen blijven op Stadsverwarming
Bron: Portaal
8 februari 2018
Gisterenmiddag 7 februari zetten Portaal, zes Verenigingen van Eigenaars (VvE’s), DUWO en Nuon Warmte tijdens een feestelijke bijeenkomst een symbolische handtekening onder hun vernieuwde warmtecontracten. Hiermee leggen zij voor 15 jaar de afspraken vast voor de levering van warmte aan 12 flatgebouwen die zijn aangesloten op stadsverwarming. Het gaat om zeven flats in de Hoge Mors, vier in de Lage Mors en één in de Slaaghwijk.
De energiecentrale aan de Langegracht, waar het grootste deel van de warmte van de 12 flats vandaan komt, sluit in 2020. Nuon blijft daarna wel warmte leveren. Dat is mogelijk door de aanleg van een warmteleiding waarmee restwarmte uit de Rotterdamse havens naar Leiden komt. De nieuwe warmtebron vanuit Rotterdam en het aflopen van de warmtecontracten met Nuon was voor een aantal VvE’s en Portaal aanleiding om eind 2015 over de toekomstige warmtevoorziening van de 12 flats na te denken.
De VvE’s en Portaal wilden graag op stadsverwarming blijven. Stadsverwarming is milieuvriendelijk en het net ligt er al. Met de centrale aan de Langegracht was al een CO2-reductie bereikt, zo’n 42% ten opzichte van losse HR-ketels. Wanneer het Leidse net wordt aangesloten op de restwarmte van Rotterdam, ligt een reductie tot wel 80% in het verschiet. Hier wilden de partijen graag in samenwerken. Ook DUWO haakte aan. In de zomer van 2016 startten de onderhandelingen. Dit najaar slaagden de partijen erin om tot nieuwe contracten te komen. En dat naar ieders tevredenheid.
Winst voor het milieu
De partijen hebben met elkaar afgesproken dat de beoogde milieuwinst uiterlijk in 2023 bereikt wordt. Lukt dat niet, dan staat het de partijen vrij om te kiezen voor een andere duurzame en zuinige warmtebron. Doordat de 12 flats blijven aangesloten op stadsverwarming dragen de VvE’s, Portaal en DUWO bij aan de ambitie van de gemeente Leiden. Die streeft ernaar dat in 2050 geen aardgas meer wordt gebruikt om woningen en andere gebouwen te verwarmen.
Winst voor de portemonnee
In de gesprekken is ook de prijs aan bod gekomen. Voor Nuon was het prettig om met meerdere partijen tegelijk afspraken te maken die zekerheid bieden voor een lange periode. Daarom was het mogelijk om gunstige tarieven met elkaar af te spreken. Dit leidt tot een besparing op de totale warmterekening van ieder flatgebouw, wat ook een besparing voor de huurder oplevert. Hoeveel precies is afhankelijk van het persoonlijke verbruik.
Samen kom je verder
Bijzonder aan de nieuwe warmtecontracten is de totstandkoming ervan. De VvE’s en Portaal trokken met elkaar op. Zij spraken gezamenlijk de voorkeur uit om op stadsverwarming te blijven en met Nuon de mogelijkheden te bespreken. Ze maakten samen een programma van randvoorwaarden, zorgden met elkaar voor mandaat van de woningeigenaren en stelden uit hun midden een onderhandelingsteam samen. Door met meerdere woningeigenaren de gesprekken te voeren en doordat ook DUWO aansloot, hadden ze een goede onderhandelingspositie.
Om welke flats gaat het?
Er zijn nieuwe warmtecontracten voor zeven flats in de Hoge Mors: Opaalstraat (driemaal), Topaaslaan, Turkooislaan (tweemaal) en Smaragdlaan; vier flats in de Lage Mors: Jan Luykenlaan (tweemaal), Cruquiuslaan en Muiderkring en één flat in de Slaaghwijk: Merendonk.