Nieuwe regels voorkomen woekerwinsten leveranciers stadswarmte
Bron: RTL nieuws
22 augustus 2023
Huishoudens die zijn aangesloten op stadswarmte worden vanaf volgend jaar beter beschermd tegen te hoge prijzen. Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft daarvoor nieuwe regels vastgesteld.
Veruit de meeste huishoudens in Nederland kunnen zelf hun gasleverancier kiezen, maar dat geldt niet voor de ongeveer 500.000 huishoudens die zijn aangesloten op stadwarmte. Zij moeten dus extra beschermd worden tegen torenhoge winsten, omdat ze niet kunnen overstappen naar de concurrent.
4,7 procent
Om te voorkomen dat leveranciers ‘meer dan redelijke’ rendementen maken, komt de ACM daarom nu met nieuwe regels. Die schrijven voor dat het rendement van leveranciers van stadswarmte de komende jaren niet hoger mag zijn dan 4,7 procent.
Het rendement is de winst, afgezet tegen de waarde waartegen het warmtenet in de boeken staat bij de leverancier.
Als na een controle blijkt dat het rendement onredelijk hoog is, dan moeten de leveranciers het te veel betaalde bedrag door consumenten in het jaar erna in mindering brengen.
Extra bescherming
Op dit moment is er wel al een vorm van bescherming voor consumenten. De ACM stelt namelijk ieder najaar vast wat de maximumtarieven zijn die leveranciers van stadswarmte mogen rekenen aan hun klanten.
Het probleem is dat die maximumtarieven worden vastgesteld op basis van de gasprijs op dat moment. Maar het is niet zeker dat een leverancier van stadswarmte daadwerkelijk die prijs betaalt om de warmte op te wekken.
Daardoor kan het gebeuren dat een leverancier een heel hoog rendement weet te maken, als hij minder kosten maakt. De maximumprijs wordt ook voor de komende jaren nog vastgesteld, maar de rendementstoets komt daar bovenop.
Rendementen gemiddeld niet heel hoog
Overigens is het niet zo dat door de nieuwe regels iedereen straks een lager tarief voorgeschoteld krijgt. Zo was in 2022 het gemiddelde rendement 2,7 procent bij alle warmteleveranciers. Wel zijn er uitschieters naar boven (tot bijna 15 procent) en naar beneden (-12 procent).