Minister neemt extra maatregelen voor betrouwbaar energielabel
Bron: Woonbond
11 juli 2023
In 2022 voldeed meer dan 9 van de 10 (92,8%) energielabels die in dat jaar gemaakt werden. Dat blijkt uit onderzoek van minister Hugo de Jonge. Maar over dat resultaat is hij niet tevreden. Daarom komt er een onafhankelijke toezichthouder die de kwaliteit van energielabels gaat controleren. In de tussentijd blijft de Huurcommissie labels van huurwoning controleren.
Het energielabel heeft invloed op het aantal punten dat een huurwoning krijgt, en bepaalt daarmee voor een deel de huurprijs die je voor een huurwoning betaalt. Bovendien speelt het label een rol bij de verduurzaming: huurwoningen met een slecht energielabel pakken verhuurders als eerste aan. Daarom is het extra belangrijk dat het energielabel klopt.
7,2% energielabels klopt niet
In 2022 bleek dat 15,7% van de energielabels die in 2021 werden gemaakt, niet voldeden. De minister nam toen maatregelen en deed extra onderzoek. In 2022 was nog 7,2% van de energielabels niet correct. Dat is een flinke verbetering, maar de minister vindt het nog niet goed genoeg. Hij neemt daarom meer maatregelen om te zorgen dat labels kloppen en om fraude te bestrijden.
Huurcommissie onderzocht 110 labels, 92 waren onjuist
“Om huurders met twijfels over de correctheid van het energielabel, waarbij dit invloed kan hebben op de huurprijs, beter te ondersteunen, heb ik samen met de Huurcommissie een pilot doorlopen van februari 2022 tot en met februari 2023,” schijft minister De Jonge. Huurders meldden 124 zaken aan bij de Huurcommissie. Bij 110 zaken twijfelde ook de Huurcommissie aan de juistheid van het label. Nadat de Huurcommissie die gecontroleerd had, bleek dat in 92 gevallen de woning een ander label kreeg én een andere huurprijs. Een groot deel daarvan was een specifieke zaak in Groningen.
Met deze controle door de Huurcommissie zijn huurders beter en sneller geholpen, dan wanneer zij het energielabel zelf moeten laten controleren. Daarom blijft het mogelijk om je energielabel door de Huurcommissie te laten controleren. Het moet dan wel zo zijn dat het energielabel van invloed is op de huur die je betaalt.
Onafhankelijk toezichthouder gaat controleren
Bovendien wil de minister een aparte extra toezichthouder instellen. Deze toezichthouder is onafhankelijk en onpartijdig. Dat betekent dat deze organisatie geen relaties heeft met de bedrijven en personen die bij het energielabel betrokken zijn, zoals energielabelmakers, verhuurders en huurders, én ook geen belang heeft bij het energielabel. De toezichthouder controleert of alle partijen zich aan de wetten en de regels van het energielabel houden.
Woonbond: vertrouwen moet 100% zijn
De Woonbond vindt het goed dat de minister extra maatregelen neemt. “Huurders moeten er 100% op kunnen vertrouwen dat het energielabel van hun woning klopt,” zegt Bastiaan van Perlo, belangenbehartiger bij de Woonbond. De Woonbond pleit ervoor dat huurders zelf een klacht kunnen indienen of hun twijfel kunnen uiten bij een toezichthouder.
Huurders kunnen nu terecht bij de Huurcommissie
Wanneer de nieuwe toezichthouder aan de slag gaat, is nog niet bekend. Voor het einde van het jaar komt de minister met meer informatie hierover. Totdat de toezichthouder er is, kunnen huurders terecht bij de Huurcommissie, mits het energielabel van hun woning invloed heeft op de huurprijs.