Kwart van huurders zit financieel klem, helft heeft moeite met rondkomen

Kwart van huurders zit financieel klem, helft heeft moeite met rondkomen

Bron: RTL Nieuws

13 september 2019

Een kwart van de huurders is iedere maand zo veel geld kwijt aan woonlasten, dat er te weinig overblijft om normaal van te kunnen leven. Het gaat volgens budgetvoorlichter Nibud om ruim 800.000 huishoudens. Mensen met een koopwoning hebben zelden financiële problemen.

Voor vrijwel iedereen begint de financiële maand met het betalen van de huur of hypotheek. Maar bij een groot deel van de huurders neemt dat zo’n grote hap uit het inkomen, dat er nauwelijks wat overblijft voor andere belangrijke zaken zoals sportcontributies, vervoer, televisie- en internetabonnementen en een keertje uit eten.

Sociale huurders in het nauw

Ook is er geen ruimte om voldoende te sparen voor onvoorziene uitgaven, bijvoorbeeld een wasmachine die kapot gaat. Het Nibud adviseert mensen met een huurwoning een buffer aan te houden van minimaal 3100 euro. 44 procent van de huurders lukt dat niet.

Opvallend genoeg zijn het met name mensen in een sociale huurwoning die door de hoge woonlasten moeite hebben met rondkomen. Mensen in zo’n huurwoning betalen minder huur dan huurders in de vrije sector, en hebben bij een laag inkomen recht op huurtoeslag.

Helft van huurders komt lastig rond

Toch zijn de woonlasten volgens het Nibud voor hen nog steeds te hoog. “Minima kunnen geen huur van 607 euro inclusief huurtoeslag betalen”, zegt directeur Arjan Vliegenthart. Het gaat voornamelijk om alleenstaanden, mensen met een uitkering en huurders tussen de 25 en 45 jaar. “We hadden niet verwacht dat zo’n groot deel van de huurders in de sociale sector dusdanig hoge woonkosten heeft.”

Tel je de mensen die aangeven moeilijk financieel rond te komen daarbij op, dan gaat het zelfs om de helft van de huurders. Die tweede groep heeft de maandelijkse financiën wel op orde, maar gemakkelijk is dat niet. Ter vergelijking: van de mensen met een hypotheek heeft slechts 8 procent te hoge woonlasten.

Sociale huur te hoog: Stella kan nauwelijks rondkomen

50 euro per week om van te eten

Stella de Swart woont in een sociale huurwoning in Amsterdam Oost. Ze is een alleenstaande moeder met twee kinderen en zit in de bijstand. Maandelijks ontvangt ze 1799 euro, inclusief alle toeslagen. Aan huur alleen al is ze €772,10 kwijt, en daar komen nog andere vaste lasten als zorgkosten en een internet- en televisie-abonnement bovenop. “En ik heb twee kinderen die naar de middelbare school gaan, dat is kostbaar. Wekelijks houd ik rond de 100 euro over om van te leven.”

Ze wil niet klagen, want ze is blij dat haar schulden inmiddels zijn afgelost, maar rondkomen is voor haar lastig. “Ik reken alles van tevoren uit en fiets naar verschillende supermarkten om daar groente en fruit in de aanbieding te kopen. Maar bij twee onverwachtse uitgaven ben ik de sigaar.”

Koopwoning geen oplossing

Moeten die huurders dan maar een huis kopen? Nee, zegt Vliegenthart. “Dat zou een verplaatsing van het probleem zijn.” Daarmee doelt hij erop dat die mensen dan financieel klem komen te zitten in een koopwoning.

Er zijn strenge regels rondom het verkrijgen van een hypotheek. Die moeten volgens Vliegenthart niet versoepeld worden zodat mensen met een laag inkomen ook een hypotheek kunnen krijgen.

Meer goedkope woningen

Als oplossing moeten er meer goedkopere woningen komen. “Dit is echt een oproep aan de politiek en woningmarkt”, zegt Vliegenthart. De huren moeten volgens hem worden aangepast naar betaalbaarheid. Op die manieren nemen de geldproblemen bij mensen af.

 

Deel dit bericht