Kiezers coalitiepartijen willen rem op huurstijging
Bron: Woonbond
10 februari 2025
Ruim 70% van de kiezers wil dat het Kabinet een huurexplosie van 5% in de sociale huursector voorkomt. Onafhankelijk platform PanelClix legde deze en andere stellingen aan kiezers voor.
Opvallend is dat ook het merendeel van kiezers van coalitiepartijen PVV, VVD, BBB en NSC wil dat het kabinet deze huurexplosie voorkomt. Ook blijkt uit het onderzoek dat zo’n 84% procent van de kiezers vindt dat de huurverhoging sowieso niet hoger mag zijn dan inflatie. Als dit gevolgd zou worden door de partijen op wie zij gestemd hebben, zou de huurverhoging beperkt blijven tot 3,1%.
Veel steun voor meer sociale huur bij nieuwbouw
Daarnaast vindt twee derde van de kiezers dat er publiek geïnvesteerd moet worden in nieuwbouw van sociale huur. Meer dan de helft van de kiezers vindt dat we landelijk gemiddeld minimaal 40% sociale huur zouden moeten bouwen en 69% vindt dat in elke gemeente tenminste een derde van de woningvoorraad een sociale huurwoning hoort te zijn. Ook zou de winstbelasting van corporaties moeten worden afgeschaft om meer sociale huur te bouwen.
Huurexplosie staat haaks op verkiezingsbeloften
‘De kiezer wil investeringen in een grotere én betaalbare sociale huursector waar lagere en middeninkomens goed kunnen wonen. De coalitiepartijen hebben dit bij de verkiezingen ook beloofd,’ vat Woonbonddirecteur Zeno Winkels het kiezersonderzoek samen. ‘Ondertussen blijft de nodige nieuwbouw van sociale huurwoningen uit en dreigt er opnieuw een enorme huurexplosie in de sociale huursector.’
‘Hogere huur is voor veel mensen niet te betalen’
De Woonbond pleit ervoor om het oplossen van het woningtekort niet alleen te laten betalen door sociale huurders met steeds hogere huurprijzen, maar door als overheid te investeren in sociale woningbouw. Winkels: ‘Voor veel mensen is een hogere huur niet te betalen. Met een grotere en bredere sociale huursector werken we weer aan volkshuisvesting die voor ons allemaal is en verwezenlijken we het grondrecht op een betaalbare woning.’
Tweede Kamer kan de huurexplosie nog stoppen
Representatief onderzoek onder kiezers
In de periode van 27 januari tot 1 februari 2025 heeft de Woonbond via onafhankelijk platform PanelClix de stellingen voorgelegd. De stellingen zijn door 1029 Nederlanders beantwoord. Er is ook gecontroleerd of de samenstelling afdoende representatief was naar geslacht, inkomen, opleidingsniveau en woonsituatie (huur/koop). Daarmee zijn de uitkomsten afdoende representatief voor de Nederlandse bevolking.
Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de huurstijging. De Woonbond roept huurders op om het debat bij te wonen op de publieke tribune. Meld je aan via onderstaande link, zodat we je op de hoogte kunnen houden van de exacte locatie en tijdstip.