Huurders kunnen geen kant op

Huurders kunnen geen kant op

radar_logo

 

 

Scheefwoners krijgen te maken met fikse huurverhogingen om de doorstroom naar de vrije sector huurwoningen te bevorderen. Maar ze kunnen nergens naar toe. Er is een groot tekort aan huurwoningen in de vrije sector. Hoe komt het dat er zoveel huurders in de kou worden gezet? Radar zoekt het uit en minister Blok reageert in de uitzending.

In sociale huurwoningen wonen veel mensen die eigenlijk zouden moeten doorstromen naar vrijesectorhuurwoningen. Maar er zijn te weinig huurwoningen te vinden.

Minister Blok heeft een aantal regels ingevoerd om de woningmarkt gezonder te maken. Een van die regels is dat hij mensen die in een sociale huurwoning wonen maar inmiddels daarvoor teveel verdienen, een hogere huurverhoging oplegt dan anderen. Hiermee hoopt hij de doorstroom op gang te krijgen naar de vrije huur sector. Het probleem is dat er in de vrije huursector weinig aanbod is. Wat er te huur is begint pas vanaf een huurprijs van 1.000 euro en dat kunnen veel mensen niet betalen. Er is een tekort aan woningen tussen de 700 en 1.000 euro. Ook kopen is voor deze groep vaak geen optie. Daarvoor zijn ze te oud of ze hebben geen vast contract, en dus verstrekt de bank ze geen hypotheek.

Woonbond ziet probleem

De Woonbond ziet dat er een gat is tussen waar de sociale huur eindigt en de vrije sector begint. De vrije sector, vooral in de Randstad, begint vanaf ongeveer 1.000 euro. Dat is voor veel huurders een te groot verschil om op te hoesten. Daarbij zijn er vaak te forse inkomenseisen van 3 tot 4 keer de huur als netto-inkomen.
De maatregel van minister Blok om doorstroom te bevorderen jaagt mensen alleen maar op kosten volgens de Woonbond.

Volgens de Woonbond zijn er 2 oplossingen voor het probleem:

  1. De sociale huurwoningen moeten ook beschikbaar zijn voor de bescheiden middeninkomens
  2. Er moet meer gebouwd worden. Er is te weinig betaalbaar aanbod.

Onlangs heeft de Amsterdam School of Real Estate een rapport uitgebracht waaruit blijkt dat er een groot tekort is aan huurwoningen voor het middensegment, vooral in de grote steden, Noord-Brabant en Gelderland. In 2012 waren er bijvoorbeeld 1.6 miljoen huishoudens met een middeninkomen, en maar 439.000 huurwoningen.

Klik hier voor de uitzending.

Deel dit bericht