Huurbevriezing, verlaging of verhoging?
Bron: Woonbond
26 maart 2021
Huurders weten vaak met vrij grote zekerheid dat elk jaar de huur omhoog gaat. Maar in 2021 ligt dat anders. Veel huurders krijgen huurbevriezing of huurverlaging.
Dat hangt af van je inkomen, huishoudtype en type verhuurder.
Huurverlaging
Zo kunnen huurders met een laag inkomen en hoge huur dit jaar huurverlaging krijgen. Het gaat om sommige sociale huurders bij woningcorporaties. Veel huurders die al in 2019 in de categorie voor huurverlaging zaten, krijgen dat automatisch. Maar als je door een recente inkomensdaling na 2019 in één van de groepen zit, moet je dat zelf aanvragen.
Lees alles over de eenmalige huurverlaging in 2021
Huurbevriezing
Voor alle andere sociale huurders, zowel bij woningcorporaties als bij commerciële aanbieders, geldt dat er dit jaar geen huurverhoging is. De huren zijn in 2021, na een motie van SP-Kamerlid Sandra Beckerman, bevroren dit jaar.
Lees in dit overzichtsartikel meer over de huurbevriezing en wat je kan doen als je verhuurder de huur toch verhoogt.
Huurverhoging
Dit jaar geldt er voor het eerst ook een maximale huurverhoging voor huurders in de vrije sector. Door een wetsvoorstel van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer geldt hier voor het eerst een rem op de huurstijging. De huren mogen niet harder stijgen dan 2,4 procent. Staat er een lager percentage in je contract? Dan geldt dat.
Lees meer over de huurverhoging in de vrije sector.
Stappen in de goede richting
Met de huurverlaging, huurbevriezing en rem op de huurverhoging worden er stappen in de goede richting gezet om huren betaalbaar te krijgen. Door inzet van de Woonbond is betaalbaar huren hoog op de politieke agenda komen te staan. De Woonbond dringt er bij een komend kabinet op aan betaalbaar huren te verankeren in een regeerakkoord.