Gemeente bepaalt wanneer wijk van gas af gaat
Bron: Woonbond
21 januari 2025
Vanaf 2026 kunnen gemeenten bepalen wanneer een wijk van het aardgas wordt afgesloten. Op 10 december stemde de Eerste Kamer in met de wet die dit regelt.
Woningen worden tot 2050 wijk voor wijk van het aardgas afgehaald. Gemeenten moeten dit regelen. Dat zij dit mogen doen is nu vastgelegd in de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw). Maar gemeenten moeten bewoners en bedrijven wel betrekken bij het besluit om een wijk van het gas af te sluiten. Het is nog niet geregeld hoe ze dat moeten doen.
Nieuwe verwarming moet betaalbaar zijn
De wet regelt ook dat gemeenten een wijk niet zomaar van het aardgas kunnen afsluiten. Er moet een andere, duurzamere manier zijn waarmee bewoners in de wijk hun huis kunnen verwarmen. Deze duurzamere manier van verwarmen moeten bewoners kunnen betalen. En er moet genoeg tijd zijn om woningen aan te sluiten op deze nieuwe manier van verwarmen.
Er zijn op dit moment twee duurzamere verwarmingssystemen: een warmtenet en een warmtepomp. Deze zijn nog niet overal mogelijk en ook niet altijd betaalbaar.
Extra kosten voorkomen
Met de wet wil de overheid voorkomen dat het gasnet voor een deel van de bewoners in een wijk moet blijven werken. Als een paar mensen nog gebruik blijven maken van het gasnet, zorgt dit voor hoge kosten voor de overheid. Voor die kosten betaalt iedereen via de gemeentelijke belastingen.
Periode van 8 jaar
De wet gaat waarschijnlijk op 1 januari 2026 in. Vanaf dat moment kunnen gemeenten voor wijken bepalen wanneer het gasnet wordt afgesloten. Verhuurders en mensen met een koopwoning hebben dan nog 8 jaar de tijd om de woningen op andere verwarming aan te sluiten. Die periode van 8 jaar kan alleen ingaan als deze verwarming ook betaalbaar is voor de bewoners, de bewoners betrokken zijn bij het proces en hun rechten beschermd zijn.
Uitwerking in regels en afspraken
De komende maanden werkt de overheid de regels en afspraken die hiervoor nodig zijn, verder uit. De Woonbond is betrokken bij het maken van de regels en afspraken. Deze regels en afspraken komen in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). De Tweede en Eerste Kamer moeten de AMvB nog goedkeuren voordat de wet ingaat.