Geen vervolg proefproces over gluurverhoging

Geen vervolg proefproces over gluurverhoging

Bron Woonband

27 november 2024

Collectief verder procederen in de langlopende kwestie over de gluurverhoging blijkt niet kansrijk. De Woonbond heeft besloten om geen proefproces te starten.

Dit zorgvuldige besluit volgt na de adviezen van meerdere advocaten en het bestuderen van tientallen individuele casussen. Voor het voeren van een proefproces moet de exact geleden schade bewezen worden. Vanwege de grote verschillen tussen alle casussen, is de kans van slagen nihil als de Woonbond dit proces voert namens alle getroffen huurders.

Rechter gaf Woonbond gelijk over gluurverhoging

De kwestie gaat over de invoering van de inkomensafhankelijke huurverhoging. In de periode van 1 maart 2013 tot 1 april 2016 had de Belastingdienst géén informatie over het inkomen van huurders aan verhuurders mogen geven. De Hoge Raad bevestigde dit in 2022, in een zaak die de Woonbond namens huurders aanspande. De uitspraak was een overwinning op de overheid, die stug volhield dat er niets onwettigs was gebeurd. Over een eventuele financiële compensatie gaf de rechter destijds echter geen duidelijkheid.

Woonbeleid deugde niet, maar was wel rechtmatig

Toenmalig woonminister Stef Blok voerde de inkomensafhankelijke huurverhoging in. De Woonbond uitte hier veel kritiek op, maar het beleid op zichzelf is door de rechter nooit afgekeurd. Alleen de verstrekking van inkomensgegevens in die bepaalde periode bleek onrechtmatig. 

Individuele schadeclaims kunnen nog steeds

Huurders kunnen ervoor kiezen om zelf individueel een schadevergoeding bij de rechter te claimen. Hiervoor moeten zij wel kunnen aantonen dat de Belastingdienst in de periode van 1 maart 2013 tot 1 april 2016 hun inkomensgegevens verstrekte aan de verhuurder. Ook dienen huurders dan te bewijzen welke schade zij hierdoor ondervonden hebben.

Contributiegeld huurders effectief inzetten

Bij het besluit om deze zaak niet collectief voort te zetten is de Woonbond niet over een nacht ijs gegaan. Als belangenbehartiger van hurend Nederland laat de bond geen kans onbenut om de positie van huurders te versterken. Maar in dit geval betekent een proefproces dat enkele tienduizenden euro’s aan contributieopbrengsten besteed worden aan een zaak die geen kans van slagen heeft.

Deel dit bericht