Bouw van sociale huurwoningen blijft achter door grondtekort en hoge kosten
Bron: Nu.nl
21 november 2024
Corporaties hebben vorig jaar bijna 18.000 woningen gebouwd. Daarmee blijven ze ruim achter bij het doel om ieder jaar zo’n 30.000 nieuwe huizen te realiseren. Dit komt door hoge bouwkosten, te weinig geschikte locaties en lange procedures.
Dat meldt de koepel van woningcorporaties Aedes donderdag. De corporaties hebben een grote rol bij het terugdringen van het woningtekort en hebben daarom afspraken gemaakt om tussen 2022 en 2030 zo’n 300.000 woningen te bouwen.
Dat wil alleen nog niet zo vlotten. Vorig jaar kwamen de corporaties niet verder dan 17.801 nieuwe huizen; iets meer dan de helft van het gewenste aantal.
Lange bestemmingsplanprocedures vormen vaak een obstakel. Ook een gebrek aan bouwgrond zorgt dat de aantallen niet snel oplopen.
Daarnaast zijn de kosten voor het bouwen van een huis de laatste jaren de hoogte in geschoten. Dit komt onder meer door hogere lonen en duurdere materialen. “Het opvoeren van de bouwproductie gaat daardoor langzamer dan nodig is om de woningnood echt terug te dringen”, zegt Aedes.
Vrees voor nieuwe huurverhoging
De corporaties stellen dat ze geld moeten toeleggen op elk van de 2,3 miljoen huizen die ze verhuren. Volgens Aedes gaat het om gemiddeld 11 euro per woning. Dit komt naar eigen zeggen doordat ze investeren in verduurzaming van de panden en doordat ze de huren relatief laag willen houden, al gingen de huurprijzen afgelopen juli gemiddeld met ruim 5 procent omhoog. Het was de grootste verhoging in dertig jaar.
De Woonbond vreest dat er volgend jaar opnieuw een forse verhoging aankomt. De belangenvereniging voor huurders meldt dat het kabinet een verhoging tot 4,5 procent wil toestaan medio volgend jaar. De bond heeft daarom besloten om het overleg met de minister en de corporaties over de huren stop te zetten.
Aedes zegt de stap van de Woonbond te betreuren. “Wij streven er nog steeds naar er met elkaar uit te komen”, reageert voorzitter Martin van Rijn.