Ophef over verkwanselen Utrechts corporatiebezit
Bron: Woonbond
25 januari 2018
Woningcorporaties Mitros en Portaal hebben op het Utrechtse Kanaleneiland 252 appartementen ‘weggegeven’ aan het overheidsfonds van Qatar en de Zwitserse Wall Street-bank Credit Suisse. Dat schrijft journalist Cees Grimbergen op de onderzoekswebsite Follow The Money(externe link).
Het verhaal heeft in Utrecht voor veel commotie gezorgd, en ook in de Tweede Kamer worden vragen aan minister Ollongren voorbereid. De Autoriteit woningcorporaties stelt een onderzoek in.
Groot renovatieplan
Kanaleneiland was een Vogelaarwijk, die kampte met achterstallig onderhoud en een eenzijdige bevolkingssamenstelling. Om er een meer gemengde wijk van te maken werd een groot renovatieplan opgesteld. Hiervoor werd een BV opgericht, GEM Kanaleneiland, waarin de gemeente, de twee corporaties en bouwbedrijf Heijmans samenwerkten.
Voor 0 euro doorgesluisd
Eind 2015 duikt investeerder Aventicum op, een combinatie van Credit Suisse en het overheidsfonds uit Qatar. Deze wil de woningen overnemen en renoveren. Ook betalen ze 9 miljoen euro om de binnentuinen en de bestrating rondom de flats aan te pakken. De woningen worden voor 0 euro door Mitros en Portaal doorgesluisd naar GEM Kanaleneiland BV, en vervolgens naar Aventicum. De renovatiekosten van de flats worden door GEM Kanaleneiland geschat op zo’n 19 miljoen euro.
Winst 23 miljoen euro
Vervolgens worden de vier flats gesplitst in 252 afzonderlijke ‘appartementsrechten’. Dat betekent dat de woningen per stuk kunnen worden verkocht, waarmee de investering veel meer waard is geworden. En dat is het moment waarop Aventicum gaat cashen. Alle appartementen worden voor 51 miljoen euro verkocht aan de Canadese vastgoedbelegger Capreit en aan LLS Capital Amsterdam. De winst voor Aventicum bedraagt daarmee (51 min 19 min 9 is) 23 miljoen euro.
Spoeddebat gemeenteraad
Op 1 februari zal de gemeenteraad van Utrecht een spoeddebat houden over de zaak. Vragen die beantwoord moeten worden: hoe kan het dat maatschappelijk bezit van woningcorporaties zo gemakkelijk (en voor niets) wordt overgedaan aan beleggers? Maar ook: hoe wordt voorkomen dat huurders op gaan draaien voor de hoge rendementen die deze beleggers behalen? De huren van de gerenoveerde appartementen liggen nu al rond de 950 euro per maand. En er bestaan geen afspraken met de nieuwe eigenaren om te zorgen dat huurverhogingen op Kanaleneiland binnen de perken blijven.