Zitting in rechtszaak Gluurverhoging

Zitting in rechtszaak Gluurverhoging

Bron: Woonbond

4 juli 2017

Afgelopen maandag was de zitting in de rechtszaak tegen de inkomensafhankelijke huurverhoging of Gluurverhoging.  Via een collectieve claim wil de Woonbond de inkomensafhankelijke huurverhoging terugdraaien en het verstrekken van inkomensgegevens door de Belastingdienst stoppen.  De uitspraak wordt op 4 oktober verwacht

De zaak draait om twee tijdvakken. De periode vanaf de invoering van de Gluurverhoging tot en met 2015, waarover de Raad van State eerder al eens uitspraak deed, en de periode vanaf 2016. Voor de inkomensafhankelijke huurverhoging worden sinds 2013 jaarlijks inkomensgegevens van honderdduizenden huishoudens gedeeld met verhuurders. Vanaf 2013 konden huishoudens met een bruto inkomen vanaf 33.600 al een inkomensafhankelijke huurverhoging krijgen.

Raad van State

De Raad van State oordeelde aan het begin van 2015 dat de Belastingdienst onrechtmatig handelde door inkomensgegevens van huurders te vertrekken. Hiermee overtrad de Belastingdienst zijn geheimhoudingsplicht. De Woonbond vindt dan ook dat de inkomensafhankelijke huurverhogingen in deze periode op onrechtmatige basis zijn geïnd en terug moeten worden gedraaid.

Privacy huurders nog steeds geschonden

Voormalig minister van wonen Stef Blok, loodste vervolgens snel een reparatiewet door Tweede en Eerste Kamer in de hoop de juridische basis vanaf 2016 wel goed te hebben geregeld. De Woonbond vindt dat de Belastingdienst de privacy van huurders nog steeds schendt door inkomensgegevens te delen met private partijen, terwijl ze dat niet mogen. De Woonbond wil dan ook een einde aan het verstrekken van inkomensgegevens aan verhuurders. Eerder is ook al gebleken dat verhuurders deze gegevens vaak bewaren, omdat ze het ‘interessante marktinformatie’ vinden.

Bescheiden middeninkomens op kosten gejaagd

Aan het eind van de zitting kreeg Woonbonddirecteur Ronald Paping de kans om de rechtbank toe te spreken. In zijn slotwoorden wees hij erop dat er bij inkomensafhankelijke huurverhoging ten onrechte uitgegaan wordt van huurders met een heel hoog inkomen en een lage huurprijs. ‘Het gaat hier om huishoudens met een modaal inkomen of net even daarboven, die vaak al een forse huurprijs betalen.’ Om het verhuurders mogelijk te maken deze huurders een hogere huurverhoging te rekenen, deelt de Belastingdienst op grote schaal inkomensgegevens van huurders.

Collectieve claim

De Woonbond stuurt aan op een collectieve regeling voor alle gedupeerde huurders. Huurders hoeven zich hier niet voor aan te melden. Huurders die de rechtszaak willen steunen, kunnen uiteraard wel lid worden. Als lid steunt u de Woonbond in zijn werk als belangenbehartiger voor hurend Nederland.

 

Deel dit bericht