‘Probleem’ scheefwonen lost zich grotendeels vanzelf op

‘Probleem’ scheefwonen lost zich grotendeels vanzelf op

Bron: Woonbond

13 februari 2017

Goedkoop scheefwonen lijkt een probleem dat zich grotendeels vanzelf oplost. Dat blijkt uit een recent onderzoek van bureau RIGO.

 

RIGO heeft onderzoek gedaan naar de dynamiek van huurders van een corporatiewoning. Het gaat daarbij om de samenstelling van het huishouden, de ontwikkeling van het inkomen van de huurders en hoe snel ze verhuizen. Voor het onderzoek zijn CBS-cijfers gebruikt van 700.000 adressen in de regio’s Rijnmond en Haaglanden, en stadsregio Amsterdam.

35 procent vertrekt binnen 5 jaar

Een van de opmerkelijkste uitkomsten van het onderzoek is dat ‘goedkoop scheefwonen’ (te hoog inkomen in verhouding tot de huur) zich voor een deel vanzelf oplost. Na vijf jaar is 35 procent van de scheefwoners vertrokken, en van de rest heeft een derde een inkomen gekregen dat past bij een sociale huurwoning (< € 35.739,-).

Dynamiek van huurders

Minder verrassend zijn de cijfers over de dynamiek van huurders: bij jongere huurders neemt de grootte van het huishouden toe (kinderen krijgen), net als het inkomen, waardoor ze vaker verhuizen. Bij ouderen wordt het huishouden kleiner (kinderen uit huis) en neemt ook vaak het inkomen af, waardoor deze groep langer in een corporatiewoning blijft wonen.

Huishoudenssamenstelling belangrijker dan inkomen

De beslissing om te gaan verhuizen hangt volgens de onderzoekers niet zozeer af van het stijgende inkomen als wel van de samenstelling van het huishouden. Daarom wordt er het meest verhuisd door huurders van kleine woningen, terwijl grotere woningen gemiddeld langer worden bewoond.

 

Deel dit bericht